RSS

Sejarah Kolej Mohamad Rashid

23 Apr
Kolej Mohamad Rashid telah dibina di atas tapak estet Serdang oleh Macmillan and Company, awalnya dikenali sebagai Kolej Kediaman Pertama terdiri daripada lima buah blok kediaman mengikut nama beberapa jenis pokok kayu iaitu Resak, Kempas, Merbau, Cengal dan Kemuning.
Sebagai kolej yang paling lama di kampus ini dan berkembang bersama Kolej Pertanian dan seterusnya
Universiti Pertanian Malaysia, maka tidak hairanlah jika kolej ini sering dikaitkan dengan tokoh-tokoh tertentu. Antaranya ialah Dr. Haji Mohamad Rashid Ahmad (Cikgu Rashid), Tan Sri Dato’ Dr. Nayan Ariffin, Tan Sri Ani Arope, Tan Sri Rashdan Baba, Prof. Dato’ Dr. Ir. Mohd Zohardie Bardaie, Prof. Dr. Rahim Md. Sail, Prof. Madya Dato’ Dr. Idris Abdol, Prof. Dr. Ghizan Salleh dan ramai lagi personaliti Kediaman Pertama pada ketika itu.
Tanggal 1975, sebahagian daripada kolej ini telah dijadikan klinik, Pejabat Persatuan Kolej Pertanian dan Pejabat Persatuan Pelajar (CAMSU). Pada awalnya, kebanyakan penghuni KMR adalah pelajar-pelajar Matrikulasi yang meliputi 95 peratus daripada penghuninya.
Kolej Kediaman Pertama dengan rasminya, telah ditukarkan namanya kepada nama Kolej Kediaman Cikgu Rashid pada 14 Ogos 1988 dan semenjak sistem Kolegiat diperkenalkan di UPM pada awal tahun 1995, nama kolej telah bertukar kepada Kolej Cikgu Rashid. Bermula Mei 1995, selaras dengan imej korporat, Kolej Cikgu Rashid bertukar nama kepada Kolej Mohamad Rashid dan lebih dikenali sebagai KMR dikalangan warga universiti.
Sekolah Pertanian
l
Kolej Pertanian
l
Kolej Kediaman Cikgu Rashid
l
Kolej Mohamad Rashid
kenapa mesti roboh…banyak kenangan ku di sini…huhuhuhu
sumber: welovekmr.blogpsot.com
Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on April 23, 2011 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Advertisements
     
    %d bloggers like this: